»Exploration News
»Exotic Tribes
»Amazing Places
»Mysteries
»WildLife & Safari
»Extreme Sports
»Society & Lifestyle
»Expeditions
»Explorers

»Norway
»Finland
»Peru
»Liverpool
»Moss
»Party Life
»Beach Life
»Advice & Trends
»Travel Quotes
»Travel Books
»Books & Films
»Music & Dance
»Useful links
»Video Clips

»Consultant Services
»Partner Programme
»Consultant Partners
»Travel Links Partners
»Presentations & Multimedia
»Quiz
»Submission articles
»Jobs & Training
»Win Prize
»Press Room
»Investors

»Contact us

»Norske artikler
»Ordtak reiser
»Norske reiseguider

»Site map


Search:
»

The Global Travel Guide For Genuine Adventurers!

»Explorers Club
»Search
»Photo Gallery
»Advertising
Norske artikler
Reiseskildringer og nyheter på norsk fra verden rundt. Uvanlige ekspedisjoner og forunderlige oppdagelser gjør verden til et spennende sted å leve.

Serengeti - Villeste av det ville!

2008-08-07
Serengeti, de store slettene på høylandet i Tanzania kan du oppleve det helt unike av naturens villskap. Den store migrasjonen av 1,5 millioner dyr mellom Tanzania og Kenya er et dramatisk skue to ganger i året.

Bilde.

Serengeti, de store slettene på høylandet i Tanzania kan du oppleve det helt unike av naturens villskap.

Til tross for at det er skrevet millioner ar flotte ord om Serengeti, den mest kjente nasjonalparken i Tanzania, så kan alle skriverier summeres slik: Serengeti er en de mest unike naturområder i verden.

Serengeti, et navn som tryller frem det villeste av det ville i Afrika.

Disse store slettene nord i Tanzania ble allerede i 1921 et beskyttet område, og gjort til nasjonalpark 30 år senere.

Navnet Serengeti kommer masai-ordet "siringet", og betyr utvidet/stort område. Og omfanget av disse slettene er like stort som Buskerud fylke, 14.763 kvadratkilometer.

Velkjente navn i denne delen av Afrika som grenser mot Serengeti, er Victoriasjøen, Kilimanjaro, Ngorongoro og Kenya med sitt Masai Mara. Sistnevnte inngår også i det som heter Serengeti økosystem.

Selv om Serengeti ligger like sør for ekvator ((mellom breddegrad 1° 28’ og 3° 17’ syd) så er ikke heten påfallende her. Slettelandskapet ligger på en høyde fra 920 til 1850 meter over havet, og gjør dagene behagelige selv med full sol fra tidlig morgen til solnedgang.

Vegetasjonen i dette økosystemet ar sterkt varierende. I sør er det åpne gressletter, ypperlig beitelandskap for de store flokkene av gnuer, hjortedyr og sebraer. Nord for disse slettene strekker det seg acacia-savanne og lengst mot nord tett bush og skoger. Her trives blant annet bøfler og elefanter.

Typisk for det meste av Serengeti, er de kjempestore steinene, ofte i klynger og som synes fra lang avstand. Disse kalles "kopjes" og navnet mommer fra hollandsk og betyr hoder. Og nettopp som hoder stikker de opp fra det flate Serengeti-landskapet.

Det er nok dyrelivet som vekker mest minner for alle som har vært på safari i Serengeti. Det skal være rundt 350 ulike dyrearter innenfor dette området, og det er ikke til å unngå å se de store flokkene av gnuer, sebraer og gaseller. Disse blir igjen fulgt av løver, hyener, leoparder og geparder, alltid på jakt etter et bytte å nedlegge.

Det helt store og spektakulære er den migrasjonen av 1,5 gnuer og sebraer som hvert år vandrer fra Tanzania, over Mbagathi-elven og til Masai Mara i Kenya. Tiden for denne vandringen varierer i takt med årlig variasjon av tilgang på mat, men i hovedtrekk drar dyreflokkene nordover fra de store åpne slettene i løpet av juni og juli. Så blir de i Kenya frem mot november, og dermed er det en ny dramatisk vadring mot syd igjen.

For rovdyrene begynner den store festen når de grasspisende hovdyrene er tilbake på de åpne slettene i januar/februrar. Da begynner kavlingen, og både mødre og nyfødte er meget sårbare og lett bytte for raske rovdyr. Blant annet geparden som er verdens raskeste, og kan komme opp i en fart av 110-115 km/t.

Det er her i Afrika, det villeste av det ville skjer, året rundt.

Per Henriksen, 23. april 2008

Tilleggsinformasjon
Forfatter av denne artikkelen, Per Henriksen, er redaktør i den norske reiseguiden Reiseliv: www.Reiseliv.no
Les mer om Afrika på vår globale reiseguide www.TravelExplorations.com

Share |


Meeting the Mudmen
in Papua New Guinea

See the video HERE


Global travel guide and agent - news, articles and photos from untouched and exciting destinations around the world!
© 2000-2023 Travel Explorations - All rights reserved.
Powered by CustomPublish