»Exploration News
»Exotic Tribes
»Amazing Places
»Mysteries
»WildLife & Safari
»Extreme Sports
»Society & Lifestyle
»Expeditions
»Explorers

»Norway
»Finland
»Peru
»Liverpool
»Moss
»Party Life
»Beach Life
»Advice & Trends
»Travel Quotes
»Travel Books
»Books & Films
»Music & Dance
»Useful links
»Video Clips

»Consultant Services
»Partner Programme
»Consultant Partners
»Travel Links Partners
»Jobs & Training
»Presentations & Multimedia
»Submission articles
»Win Prize
»Press Room
»Investors

»Contact us

»Norske artikler
»Ordtak reiser
»Norske reiseguider

»Site map


Search:
»

The Global Travel Guide For Genuine Adventurers!

»Explorers Club
»Search
»Photo Gallery
»Advertising
Norske artikler
Reiseskildringer og nyheter på norsk fra verden rundt. Uvanlige ekspedisjoner og forunderlige oppdagelser gjør verden til et spennende sted å leve.

Bucuresti, Romania - Mysteriet bak den store kommunist bankranet

2016-12-03
Outside the old National Bank in Buchurest, Romania

I 1959 var det et ran på den rumenske National Bank i Bucuresti. Ingen ventet et bankran bak jernteppet, men det ble utført av en gjeng på seks medlemmer av kommuniststaten - mot alle odds. Ingen vet nøyaktig den dag i dag hva som egentlig skjedde eller hvorfor ranerne gjorde det, men de mest særegne hendelser startet etter ranet. Eller var det ikke noe ran i det hele tatt?

Bilde. Utenfor den gamle National Bank i Bucuresti, Romania. Meg utenfor den gamle nasjonalbanken på Str. Lipscani 25 gate i Bucuresti hvor den store kommunistiske bankran angivelig skjedde i 1959. Fasaden grå bygningen er fantastisk formet med store søyler, en klokke og en kuppel med en turret. Bucuresti er hovedstaden kommune, kulturelle, industrielle og finansielle sentrum av Romania. Det er den største byen i Romania, og ligger i den sørøstre delen av landet. © Travel Explorations.

Den offisielle historien går slik: i løpet av sommeren 1959 ble en bil av National Bank of Romania ranet foran bankens sentrale kontor i Bucuresti. Fem væpnede og maskerte menn og en kvinne stakk av med en betydelig sum penger. Flere måneder senere ble de fanget og avslørt som alle tidligere høytstående medlemmer av partiet og det politiske politiet, og alle av dem jødisk. Hva som foregikk?

Turné rundt i høy hastighet `s lett å gå glipp av noen av de mest unike stedene og rare historier. Først og fremst mystikk om Transylvania tiltrakk meg til Romania. Jeg ønsket å ta en dypere titt inn i dramatiske historier om Dracula, blodsugende vampyrer, hjemsøkte slott og eventyrlandskap. På min eventyrlig reise rundt i Romania fikk jeg muligheten til å utforske mystiske steder som spooky Bran Castle "Draculas slott", Dracula`s føde Sighisoara og arkitektonisk rart Peles Castle, også kalt Summer Palace.

Gjennom århundrer har reisende som har returnert fra denne regionen delt historier om en merkelig og forbudt land. Som jeg bli fullt klar over: Romania er full av dramatiske historier. Den jeg fant mest fascinerende er om et bankran i Bucuresti i 1959. Faktisk var det mye mer enn bare et enkelt ran. Du skal høre mye før ørene faller av, men i dette tilfellet mistet jeg nesten mine.

På min første dag i Bucuresti jeg ønsket å utforske denne utrolige historien. Til slutt fant jeg den gamle nasjonalbank i Str. Lipscani 25 gate i gamlebyen etter en lang tur i mørket om kvelden. Oppbyggingen ble belyst i all sin stolthet, og akkurat når jeg var plukke opp kameraet mitt, snudde de fleste av lyset.

Se flere bilder av den gamle nasjonalbank hvor den dramatiske hendelsen skjedde på reise Explorations` Facebook-side.

I 1959 seks tidligere medlemmer av nomenklatur og rumenske hemmelige politiet ranet National Bank. De ble kalt The Ioanid Gang (rumensk: Banda Ioanid) ble oppkalt etter to av sine medlemmer, Alexandru og Paul Ioanid. Etter at de ble arrestert, staten tvang dem til å spille seg selv i en film rekonstruere kriminalitet og etterforskning. På slutten av rettssaken, filmet levende, er de dømt til døden og henrettet. En måned senere ble "Reconstruction" utgitt, og ble en sensasjon over hele fylket.

Det var flere uvanlige ting om historien som fanget min interesse, og det `fortsatt et stort mysterium hva som egentlig skjedde. Så langt jeg vet er det ingen troverdig forklaring for motivet for ranet noen gang har fått. Dette var en merkelig hendelse siden den lokale valuta (Lei) kunne bare bli brukt inne Romania, og bankran, sammen med de fleste andre typer forbrytelser, ble antatt ikke å skje i den sosialistiske utopi.

Basert på informasjon fra Wikipedia (den mest trusthworthy kilde?), På 28 juli 1959 ble den mest kjente bankran utført noensinne å ha skjedd inne i en kommunistisk stat. En væpnet gruppe på seks jødiske rumenske intellektuelle og rumenske kommunistpartiet kadre involverer Alexandru Ioanid, Paul Ioanid, Igor Sevianu, Monica Sevianu, Sasa Muşat og Haralambie Obedeanu deltok. De ble anklaget for å ha stjålet 1.600.000 rumenske lei (ca 250.000 amerikanske dollar i 1959) fra en pansret bil av National Bank of Romania i 1959. Det første fem ble anklaget for å ha vært i en fluktbil, mens Obedeanu ble påstått å ha vært i en telefon hytte, holde bankens telefonlinjen opptatt.

Saken ble etterforsket av Securitate (kommunist hemmelige politiet), og de mistenkte ranerne ble arrestert i løpet av to måneder. De ble rundet opp i nattetid raid, trial bak lukkede dører, tvunget til å tilstå, og alle unntatt én ble dømt til døden. Henrettelsene, også holdes under hemmelighold - inkludert for familiemedlemmer av ofrene, ble gjennomført i 1960. Monica Sevianu, den eneste kvinnen som er involvert, fikk redusert sin dom til livsvarig fengsel fordi hun var en mor. Derfor ble hun løslatt i 1964 gjennom et amnesti for politiske forbrytelser, og vendte tilbake til Israel i 1970.

I 1960 lanserte regjeringen en propagandafilm, Reconstituirea, å bli sett bare av kommunistpartimedlemmer, som rekonstruert måten ranet hadde angivelig vært planlagt og gjennomført. Medlemmer av Ioanid Gang handlet i sine egne roller. It `ble sagt at de var lovet av myndighetene å pendle sine dødsdommer i retur. Samtidig de authories kunne "dikte" den endelige bevis ved å vise filmen - og også styrke sin makt.

På grunn av sin følsomt tema, ble filmen aldri distribuert på kino over Romania. Tiår senere, to helaftens dokumentarfilmer dukket opp fra USA og Romania. Begge filmene berørt på samme hendelse og innlemmet opptakene fra den originale filmen, men hver tilbudt en tydelig perspektiv på bank-heist scenario. Det er flere perspektiver av hendelsen. Bortsett fra den originale filmen, har det vært flere andre filmer og dokumentarer, deriblant Reconstruction (2001) av Irene Lusztig, The Great kommunist Robbery (2004) av Alexandru Solomon, og filmen Closer to the Moon (2014) av Nae Caranfil, stjernegalleri Harry Lloyd, Vera Farmiga, Mark Strong og Joe Armstrong.

Nyere undersøkelser har ikke brakt nytt skur av lys av hva som egentlig skjedde. Lite eller ingenting er kjent om omstendighetene før den såkalte ran. Allikevel det ga meg en mulighet til å reflektere over nyere historie Øst-Europa og politcal situasjonen i Romania på den tiden det kommunistiske Romania var en politistat, og holdt alt under streng kontroll.

Mange spørsmål er åpne: Hvor de arresterte personer skyldige i det hele tatt? Ble de setninger basert på falske anklager? Der de fanget? Gjorde den såkalte ran faktisk fant sted, eller at de belastet med kriminalitet begått det? Hvorfor gjorde de Robb banken? Har de virkelig tror det var mulig å få en måte med det i en kommunistisk stat? Hvordan har de tenkt å bruke pengene uten å trekke oppmerksomhet? Jeg antar at de var klar over at det ikke var mulig å exhange pengene inn hard valuta på den tiden. Med dette i bakhodet doesen`t det fornuftig for meg at de ble anklaget for å tenkt å donere penger til sionistiske organisasjoner som ville sende rumenske jøder til Israel. For meg er det mer sannsynlig at det var en anti-semittisme på vei oppover.

Min teori er var en maktkamp innen politcal system, eller at de "røverne" var lei politcal system og korrupsjon, og ønsket å undergrave regimet som de var en del av, og kanskje ta over kontrollen i et kupp. Jeg er veldig overbevist om at ranerne hadde ambisjoner langt høyere enn tidligere allegated, og jeg tror også at rettssaken var mer en politisk prosess enn en juridisk processs. Ran var mulig en del av planen som kunne starte en tidligere revolusjonen i Romania og nærmer seg mot Vest-Europa. Allikevel mange ting doesen`t fornuftig. Jeg antar vi har bare sett toppen av isen berg ennå. Forhåpentligvis vil det bli lagt flere biter i puslespillet i fremtiden.

Det siste ordet er ikke talt: hva mer kan Monica og andre gjenværende leve fortelle om ranet? Eller ikke-ran?

Stein Morten Lund, 5 mai 2015

Ytterligere informasjon
"Closer to the Moon" - Romania - Film om den største kommunist bankran: It `s dyreste rumenske filmen noensinne laget, star amerikanske og engelske skuespillere som Vera Farmiga (" The Departed "), Mark Strong (" Tinker Tailor Soldier Spy "), og Harry Lloyd (" Game of Thrones "). It `s basert på hendelsene, men vil denne filmen bringe ny skur av lys til historien og svare på noen uløste spørsmål?

15 mest Outrageous bankran of All Time (kilde: Bakgrunn Checks.org):
Den nevnte bankran i Bucuresti er ikke på denne listen, men likevel det `interessant lesning for de som ønsker å sette det i perspektiv.

Banca Nationala en Romaniei:
The National Bank (BNR) ligger i gamlebyen i Bucuresti. Den står på stedet av en av de mest kjente bygningene i Romania: den Hanul Serban Voda, som fra 1678 til 1883 var hjemmet til ulike ting, fra en pub, til et vertshus i en sovesal for en nærliggende jentas skole. Etter to branner sløyd bygningen ble imidlertid landet planert og i 1883 begynte arbeidet på BNR, ferdig til design av franske arkitekter Cassien Bernard og Albert Galleron i 1885. Bygningen har en fasade med korintiske søyler, og en enorm sentrale bank hall. Bestått av tiden har sett bygningen blitt ganske hemmet i, men det er fortsatt en klassiker verdig beundring (kilde: InYourPocket).-->
Share |


Meeting the Mudmen
in Papua New Guinea

See the video HERE


Global travel guide and agent - news, articles and photos from untouched and exciting destinations around the world!
© 2000-2017 Travel Explorations - All rights reserved.
Powered by CustomPublish