Pyramidene i Egypt er blant de mest kjente stedene på UNESCOs liste.
Regnskogene i Atsinanana
Regnskogene i Atsinanana består av seks nasjonalparker som ligger langs den østlige delen av Madagaskar. Disse skogene er vesentlige for å opprettholde de pågående økologiske prosessene som er nødvendige for overlevelsen til Madagaskars unike biomangfold, som reflekterer øyas geologiske historie. Etter at Madagaskar skilte seg fra de andre landmassene i området for over 60 millioner år siden, utviklet plante- og dyrelivet på øya seg i isolasjon.
Regnskogen skrives inn på UNESCOs verdensarvliste både på grunn av dens viktighet for økologiske og biologiske prosesser, men også på grunn av skogens biomangfold og de truede artene den støtter. Regnskog-området på Madagaskar er av global betydning for verdens fauna, og mange sjeldne og truede arter finnes her. 78 av de 123 ikke-flyvende pattedyrene i Madagaskar lever i regnskogene, inkludert 72 dyr som er på IUXNs liste over truede arter.
Akropolis.
Karst-området i Sør-Kina
Karst-området i Sør-Kina strekker seg over en flate på en halv million kvadratkilometer, hovedsakelig beliggende i Yunnan, Guizhous og Guangxi-provinsene. Sør-Kina er uovertruffent når det gjelder mangfoldet og formen av karst-landskapet, og det vernede området utgjør tre ulike klynger: Libo, Shilin og Wulong.
Karst-topografi er et særegent, tredimensjonalt landskap, formet ved oppløsning av karbonatmineraler som kalkstein og dolomitt over flere tusen år. Navnet karst stammer fra området Karst i Slovenia, siden det var her man først oppdaget og forsket på denne typen landskap. Et karstområde har en karakteristisk form, og typiske kjennetegn i terrenget kan være innsynkninger, forstyrrelser i dreneringssystemer, dreneringssystemer under grunnen og grotter.
Det sør-kinesiske karst-området representerer et av verdens mest spektakulære eksempler på fuktig tropisk til sub-tropisk karst-landskap: I området finner man blant annet dolomittstein, dolin, naturlige broer, grotter og flere pinakler enn i noe annet karst-landskap.
Vulkan-øya Jeju og lava-tunellene
Øya Jeju ligger i Sør-Korea. Den ble bygget opp på havnivå som et resultat av vulkanaktiviteter som begynte for 1.2 millioner år siden. Det verneverdige området på øya inkluderer tre steder som tilsammen utgjør 10.3 prosent av Jejus overflate; 1) Geomunoreum, som er ansett som det fineste lava-grottesystemet i verden, med flerfargede karbonat-tak og gulv og mørke lava-vegger, 2) den festningsliknende Seongsan Ilchulbong av pyroklastiske bergarter som reiser seg opp fra havet, og 3) Hallasan-fjellet, som er det høyeste fjellet i Sør-Korea, med fosser, ulike formasjoner og vannfylte krater. Området, som har en enestående skjønnhet, bærer også vitnesbyrd om historien til vår planet; dens særtrekk og prosesser.
Les mer om verdensarven her. http://www.unesco.no/nyheter/arkiv/2007/0627_nyeverdensarvsteder.html
(27.06.2007)
Den norske UNESCO-kommisjonen
Stein Morten Lund, 28 Juni 2007
|