»Exploration News
»Exotic Tribes
»Amazing Places
»Mysteries
»WildLife & Safari
»Extreme Sports
»Society & Lifestyle
»Expeditions
»Explorers

»Norway
»Finland
»Peru
»Liverpool
»Moss
»Party Life
»Beach Life
»Advice & Trends
»Travel Quotes
»Travel Books
»Books & Films
»Music & Dance
»Useful links
»Video Clips

»Consultant Services
»Partner Programme
»Consultant Partners
»Travel Links Partners
»Presentations & Multimedia
»Quiz
»Submission articles
»Jobs & Training
»Win Prize
»Press Room
»Investors

»Contact us

»Norske artikler
»Ordtak reiser
»Norske reiseguider

»Site map


Search:
»

The Global Travel Guide For Genuine Adventurers!

»Explorers Club
»Search
»Photo Gallery
»Advertising
Norske artikler
Reiseskildringer og nyheter på norsk fra verden rundt. Uvanlige ekspedisjoner og forunderlige oppdagelser gjør verden til et spennende sted å leve.

Svalbard - Predator X er tidenes arktiske funn fra juraperioden!

2009-03-17
Pliosaur,Atlantic,Zoo,PREDATOR X,SvaldbardEt av de største marine rovdyr som er funnet noensinne. Pressemelding: Det kunngjøres fra Oslo i dag at et internasjonalt team av paleontologer har avdekket deler av hodeskallen til en 15 m lang havøgle på Svalbard. Den kalles foreløpig ’Predator X’, og er en hittil ukjent art av pliosaur, et rovdyr, som patruljerte havene for 147 millioner år siden.

Photo. Pliosaur crushing down on Plesiosaur with 33,000lb bite force (Ill.: Atlantic Productions).

Havets T-rex!
Deler av hodeskallen – selve kronjuvelen ved paleontologiske funn – ble gravd fram fra den arktiske permafrosten under en to-ukers ekspedisjon i juni 2008, ledet av dr. Jørn Hurum fra Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Blant de andre 11 ekspedisjonsdeltakerne var også dr. Patrick Druckenmiller fra Alaska Universitys Museum Of The North - en av verdens fremste autoriteter på havøgler.

Forskerne skapte store overskrifter i 2007, da de gravde ut skjelettet av en annen pliosaur i det samme området. På 2007-ekspedisjonens siste dag fant teamet flere store knokler et par kilometer fra det første funnet. Teamet merket stedet og foretok en GPS-peiling, og vendte tilbake sommeren 2008 for å grave ut knoklene. Det de ikke visste, var at dette nye fossilfunnet var enda større og mer betydningsfullt enn pliosauren de hadde oppdaget året før.

Vitenskapelige undersøkelser viser at Predator X var ca. 15 m lang, veide 45 tonn, og kjevene hadde en bitestyrke på utrolige 2300 kg/cm2. Øglas anatomi, fysiologi og jaktstrategi gjør at den framstår som det ultimate rovdyr – det farligste dyret som noen gang har patruljert verdens hav.

Etter utgravingen i august fulgte flere måneder med preparering som viser følgende:

Hodeskallens størrelse er bekreftet ved funnet av den kuleformete knokkelen bakerst på skallen som forbinder hodeskallen med ryggraden. Dette robuste beinet var godt bevart, hvilket gjorde det mulig å sammenligne det med andre dyr/arter. Dr. Hurum forklarer: ‘knokkelen vi har funnet er over 15 cm i diameter, større enn hos noen andre pliosaur-arter. Samme knokkel hos for eksempel en T-Rex, er 7,5 cm i diameter. Hodeskallen til Predator X var minst dobbelt så stor.’ Sammen med hodeskallen ble det funnet 20 000 fragmenter av pliosaurens skjelett, som nå blir stabilisert og limt sammen av en gruppe dedikerte studenter og frivillige på Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.
For å avgjøre hvordan Predator X brukte sine fire enorme luffer til å forfølge og drepe byttedyr, fikk dr. Hurum eksperthjelp fra USA: biolog Frank Fish ved West Chester University i Pennsylvania, ingeniør Laurens Howle fra Duke University i North Carolina, og biolog John Long fra Vassar College i New York. Luffenes hydrodynamiske egenskaper ble testet og kalkulert ved hjelp av en vindtunnel, og Frank og Laurens utregninger viste at Predator X kunne generere tilstrekkelig kraft til å bevege seg i vannet med bare to luffer. Spørsmålet blir da: Hvorfor hadde den fire?
Videre testing ble utført av John Long ved Vassar College ved hjelp av roboten ‘Madeleine’ – med fire luffer. Sammenholdt med data som var brukt i utregningen av vekten til Predator X (45 tonn), viste disse eksperimentene at Predator X trolig kunne akselerere raskere ved å bruke fire luffer, men det medførte et høyt energiforbruk. Resultatene indikerer at Predator X kan ha brukt forluffene ved vanlig marsjfart gjennom vannet, men tok alle fire luffer i bruk under jakt for å akselerere mot et intetanende bytte.

Dr. Patrick Druckenmiller fra museet ved University of Alaska foretok en CT-skanning av en pliosaurhodeskalle utlånt fra The Natural History Museum i London. Dette ga en unik mulighet til å analysere dyrets hjerneform og utvikling, for å få en bedre forståelse av jaktegenskapene og bevegelsesmønstrene til Predator X. På grunn av tettheten og størrelsen på pliosaurskallen måtte Patrick bruke en indudtriell CT-skanner. Skanningen ga en grafisk representasjon av en pliosaurhjerne, og bidro med verdifulle data. De viste at pliosaurer hadde en liten, avlang hjerne – men en hjerne som var ytterst spesialisert for en drapsmaskin. Både formen og størrelsen (proporsjonalt til kroppen) viser mange likhetspunkter med et annet rovdyr: Hvithaien.

Ved St. Augustine Alligator Farm and Zoological Park i Florida assisterte dr. Hurum evolusjonsbiologen dr. Greg Erickson fra Florida State University i utregningen av bitestyrken til dette kolossale dyret. Kjevene inneholdt et sett med tenner 30 cm lange og trekantet i tverrsnitt, som lukket seg om et bytte med en beregnet bitekraft på 15 000 kg – en av de høyeste noen gang beregnet for noe dyr. Predator X hadde en bitekraft ti ganger sterkere enn noe dyr som lever I dag, og fire ganger høyere enn T-Rex.
Alle vitenskapelige resultater vil bli publisert i en vitenskapelig artikkel senere i 2009.

Dokumentarfilm
Predator X er en dokumentarfilm produsert av Atlantic Productions, som fulgte ekspedisjonen som avdekket pliosauren på Svalbard, og har fulgt forskerne videre i arbeidet etterpå. Filmen vil bli vist på TV-kanalen History Channel i USA 30/3, i Storbritannia, Norge og andre europeiske land senere i år, og blir distribuert av BBC Worldwide.

For mer informasjon, preview-DVD, foto eller intervjuer, vennligst kontakt:
Espen Madsen Knutsen – 0047 930 37 396 – e.m.knutsen@nhm.uio.no
Jørn Hurum – 0047 918 36 041 – j.h.hurum@nhm.uio.no
Rebecca Ellis – 0044 (0)20 8735 9318 – rebecca.ellis@zoovfx.co

Trailer fra History Channel

Share |


Meeting the Mudmen
in Papua New Guinea

See the video HERE


Global travel guide and agent - news, articles and photos from untouched and exciting destinations around the world!
© 2000-2024 Travel Explorations - All rights reserved.
Powered by CustomPublish