
Bilde. En ivrig finsk turist på en norsk isbre. © Travel Explorations.
Ifølge en pressemelding fra arrangøren Norges Varemesse 03.01.08:
Den norske reiselivsbransjen har vokst i rekordfart de siste årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I 2005 ble det etablert over 50 nye bedrifter i næringen, 48 prosent flere enn året tidligere. I forkant av årets store Reiselivsmesse råder norske bransjeeksperter både nye og gamle aktører til å ta globaliseringen på alvor.
– Etter hvert som folk verden over reiser stadig mer, har globaliseringen - som muligens treffer reiselivet hardere enn de fleste andre bransjer - for alvor satt sitt preg på verdens reiselivsaktører. Store internasjonale hotellkjeder og flyselskaper kjøper seg opp i stadig flere land, og mellomstore nasjonale bedrifter må ofte gi tapt for sterkere merkevarer, sier reisebransjedirektør i HSH, Rolf Forsdahl.
Forsdahl skal under den årlige messen Reiseliv, som arrangeres på Norges Varemesse i Lillestrøm i begynnelsen av januar, lede en debatt om nettopp globalisering, der Vagn Sørensen, styreformann i Scandic Hotels og styremedlem i blant annet Air Canada og DFDS, og Dag Tveterås, partner i Saga Corporate Advisors, og styremedlem i Ticket Travel Group, skal delta.
Viktig å ta et valg
I tillegg til at norske reiselivsbedrifter får stadig mer konkurranse fra internasjonale bedrifter i sin egen bakgård, er det også blitt tøft for mange av de norske aktørene som satser utenlands.
– De mest avgjørende faktorene for å klare seg i dette stadig tøffere markedet er kapital, kunnskap og en sterk merkevare. Vi har i dag relativt få norske merkevarer som er kjent innen reiseliv internasjonalt, med SAS og Color Line som unntak, forklarer president i Skål Internasjonal Norge, Per Stendebakken.
Som leder for den norske delen av en internasjonal organisasjon for reiselivsledere, er Stendebakken opptatt av at bransjen her til lands stiller best mulig forberedt til å utnytte denne utviklingen.
– Det finnes mange muligheter der ute, om man ønsker å vokse seg større eller finne en liten og lønnsom nisje. Det viktigste er at man tar et valg, før valget tas av andre. Kanskje er en sterk internasjonal allianse av likesinnede en mulighet for noen, sier Stendebakken.
To til tre reiser på ett år
Folk verden over reiser mer for hvert år som går. Om lag 35 prosent av verdens eksport av tjenester stammer fra turistnæringen, og i 2007 ble det gjennomført om lag 900 millioner reiser internasjonalt, viser tall fra World Tourism Organization.
Under reiselivsmessen på Lillestrøm samles 15 000 bransjefolk og innkjøpere fra næringslivet. I fjor ble messen besøkt av 27 000 reiselystne nordmenn under publikumsdagene, og om lag 70 prosent av dem oppga at de planlegger mellom to og tre reiser i løpet av det kommende året.
– Reiselivskundene har på mange måter blitt internasjonaliserte, i den forstand at de i større grad oppsøker informasjon selv og benytter seg av tilbud også fra aktører utenfor sitt hjemland. I tillegg har internett bidratt til en sterk internasjonal anbefalelseskultur, sier Forsdahl.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Norges Varemesse, informasjonskonsulent Hege M. Frøshaug,
tlf. 66 93 91 16 , e-post:hmf@messe.no
* Skål Internasjonal Oslo, president Per Stendebakken, mobil 99 70 23 00
Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Reiseliv 2008. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.